The Ethnologist as a Writer: The Writer as an Ethnologist (2020) Book




Title: Етнологот како писател, писателот како етнолог. 
The Ethnologist as a Writer: The Writer as an Ethnologist. 
Editors: Ilina Jakimovska, Jasna Koteska 
Publisher: Tabahon, Skopje. 
Year: 2020 
Language: Macedonian. 
Pages: 226. 
Dimensions: 21 
ISBN 978-608-4566-22-9

 

Link to the description at kupikniga.mk

Link to the media coverage "The Ethnologist as a Writer: The Writer as an Ethnologist" by Ivana Smilevska, at the Radio MOF website.

Link to the student workshops and the description of the project in February-June 2019.

Link to the Ethoff n.6, 6th Edition of the International Student Ethnographic Film Festival and the promotion of the book October 28 2020.

 

Зборникот текстови Етнологот како писател: писателот како етнолог (2020) е настанат како резултат на серија работилници одржани пролетта 2020, на која учествуваа студенти од повеќе катедри на Филолошкиот факултет и од Институтот за етнологија и антропологија на Природно-математичкиот факултет при УКИМ. Целта беше да се укаже на можната врска помеѓу книжевноста и етнографијата, со тоа што студентите имаа задача креативно да „препрочитаат“ оригинални архивски материјали, интервјуа на различни теми, и врз основа на тоа да напишат свои дела. Така се добија овие 25 раскази, песни, есеи и стрипови, лажни писма и патеписи кои ги дополнуваат постоечките етнографски материјали, замислуваат како е да се биде некој од соговорниците и како завршуваат нивните приказни. Тие ја испитуваат тенката граница помеѓу документарното и фиктивното, прикажувајќи ја вистината како калеидоскоп од наративи и перспективи.




Student Workshops, February-June 2019

 

Post a Comment